Geschiedenis

logo_oud Theatergroep Masker is de oudste nog bestaande toneelverengiging uit Tilburg. Op 27 april 1947 werd "RK Toneelvereniging Rooms Kunstgenot" opgericht, achterin een dierenwinkel in 't Goirke. Het oprichtingsbestuur bestond uit de heren H. Kuipers, P. van de Staak en J. Damen. De toneelclub was sterk verbonden aan de parochie, de repetities en uitvoeringen vonden dan ook plaats in het patronaat in de Kapelstraat. Ongetrouwde vrouwen mochten in de beginjaren geen lid worden. In de loop der jaren werd dat losgelaten en ook de gebondenheid aan de kerk werd minder streng. In 1968 is de naam daarom veranderd in Toneelgroep Masker, de basis van de huidige vereniging was gelegd.

Eerste 60 jaar

plaatje In de eerste pakweg 60 jaar zijn honderden stukken gespeeld in allerlei genres. Over het algemeen en zeker in de laatste decennia speelde de groep meestal komedies, omdat de donateurs en vaste bezoekers daar het meeste plezier aan beleefde. Vanaf 1960 was J. (Jo) Damen 40 Jaar de vaste regisseur van de vereniging. Samen met zijn broer Gerrit en zijn boezemvriend Bert van Nuland (lid sinds 1948) zijn zij jarenlang de vaste bestuurlijke kern van de vereniging geweest. In de jaren '80 en '90 was Masker een hele grote vereniging, met heel veel vaste leden die zich inzette voor de uitvoeringen. Er waren in die tijd ruim 300 donateurs en er kwamen honderden bezoekers naar de uitvoering kijken. Het was in die tijd geen probleem om twee grote toneelstukken per jaar uit te voeren.

2010-2020

plaatje Toen Jo rond 2000 ophield met regisseren, is de vereniging met wisselende regisseurs gaan werken. De bestuurlijke taken werden van Jo en Bert over genomen door enkele bestaande leden. Het publiek vraagt inmiddels steeds meer van een avondje toneel. Waar het amateurtoneel "vroeger" nog geheel vrijwilligerswerk was, werken we vanaf deze periode met professionele regie, grime, licht en geluid. Naast acteren maken we gebruik van muziek, zang en dans. We veranderde de naam daarom in "theatergroep Masker" De groep is in aantal, maar ook in kwaliteit gegroeid. Met stukken als "de Spooktrein" en het verrassende "ik denk, dus ik ben" gebaseerd op "one flew over the cuckoo's nest" is een hele andere koers ingezet. De publieke belangstelling nam ook weer flink toe, waardoor we naar grotere showlocaties moesten verhuizen. In 2019 moesten we door verschillende omstandigheden de productie "De vliegende hollander" afblazen. En toen kwam in 2020 Covid-19 en konden we twee jaar geen productie ter uitvoering brengen.

Vanaf 2022

Vanaf 2022 gaan we de eerste 75 jaar Theatergroep Masker afsluiten met een nieuwe productie!

 Gebruikte ruimtes

plaatje In de jaren '50 en '60 werden de stukken vaak uitgevoerd in de open lucht en in de zaal van het partonaat. In de jaren tachtig veranderde de locatie waar de groep ging spelen en repeteren naar het zalencentrum "Het Wit Paardje", aan het Lijnsheike in Tilburg. Toen "ut wit pèrdje" in 1997 ophield te bestaan, is de groep verhuisd naar het wijkcentrum "De Baselaer" in de Hoefstraat. Vanaf het het seizoen 2015 tot medio 2017 werd er gerepeteerd in de zaal van Cafe van den Brekel in de Hoefstraat. Uitvoeringen vinden van 2014 t/m 2016 plaats in het theater van de Loft (voorheen kunstbalie) aan de Ringbaan Oost. In het seizoen 2017 wordt er zowel gerepeteerd als gespeeld in de Werkplaats Amateurkunst Tilburg (WAT). Vanaf 2018 repeteren we in de wijk "De Reeshof", waar de meeste leden woonachtig zijn.